Ha kozmetikumok nélkül szépülnél és ápolnád a böröd

2015. június 12. 15:00 - MediLed

A LED-ről

A világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás.

A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ, a fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet. A keletkező fény színe az alapanyagtól, és a megfelelő arányban ötvözött adalékanyagoktól (pl. foszfor) függ. Jelenleg a vörös, zöld, sárga, narancs, kék színek különféle árnyalataiban, illetve fehér fényű fényemittáló diódákat gyártanak.

A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramerősséget és feszültséget igényelnek, kicsi a fogyasztásuk, kevéssé melegszenek, nagy a kapcsolási sebességük, kis helyen elférnek, ütésállók és magas az élettartamuk.

Bizonyos típusú LED- es lámpák összetett fehér fénye valójában nagyrészt kék színű, ami a szem retinájában lévő melanopszinok működésére hat, ezek pedig a melatonin nevű hormon termelését befolyásolják, a hormon pedig az alvás és ébrenlét szabályozását végzi. Speciális alkalmazások esetén hasznos lehet, hogy az ilyen speciális LED- es fényforrásokkal befolyásolni lehet az ember biológiai óráját, az úgynevezett cirkadián ritmust, emiatt megváltozik az anyagcsere, a testtömeg-index, az oxigénfelvétel, és a hormontermelés.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mediled.blog.hu/api/trackback/id/tr717531994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha kozmetikumok nélkül szépülnél és ápolnád a böröd
süti beállítások módosítása